Domek
Jeż pigmejski - podstawowe informacje o jeżach
Powierzchnia mieszkalna dla jednego afrykańskiego jeża pigmejskiego powinna mieć nie mniej niż 0,4 m kw.
Im większa powierzchnia, tym bardziej szczęśliwy jeż. Jeżyki w ciągu jednej nocy potrafią przebiec kilka kilometrów.
Samce bezwzględnie powinny być trzymane osobno, samice dopuszcza się trzymać razem – jednakże z zachowaniem szczególnej ostrożności. Osobniki płci przeciwnej łączymy w pary tylko w celu rozmnożenia.
Temperatura dla jeża powinna wahać się na poziomie 22-26° C (dla samic w ciąży / z młodymi powinna być wyższa), co zapobiega hibernacji i estywacji.
Dogrzewać mieszkanie jeżyka możemy za pomocą zabezpieczonych – mat czy kabli grzewczych.
Wyposażenie
- Odpylone, dobrej jakości podłoże z trocin. Uwaga - nie mogą to być słabej jakości trociny kupione w hipermarkecie.
- Tunel do zabawy - jeżyki uwielbiają tunele.
- Domek lub polarowa norka. Jeden jeżyk będzie preferował domek, inny norkę. Jeżeli zdecydują się Państwo na domek, to musi mieć w środku kocyki polarowe.
- Kuweta - jest indywidualną sprawą. Jednak warto ją mieć i próbować przyzwyczaić jeżyka do korzystania z kuwety. Część jeżyków będzie z niej korzystać, część – niestety nie.
Kuwetę możemy wykorzystać jako wannę do kąpieli piaskowych, które jeżyki uwielbiają. - Ciężkie niskie miseczki.
- Kołowrotek lub talerz do biegania - o średnicy min. 27 cm.
Jedzenie
Jeż potrzebuje dziennie 2-3 łyżki pokarmu.
Skład analityczny karmy dla dorosłego jeża wg norm to: białko 22% – 35%, tłuszcz 5% – 16%, włókno (błonnik) 2% – 15%.
Procentowa zawartość białek, tłuszczy czy włókna, est ściśle zależna od zawartości wody w karmie. Trzeba najpierw wyliczyć jaki będzie skład procentowy, jeśli zawartość wilgoci wyniesie 0% (wyliczamy więc tzw. zawartość składników w suchej masie).
Na początek odejmij zawartość wilgoci od 100%, a później dziel zawartości kolejnych składników przez otrzymaną różnicę i mnóż przez 100.
Dieta jeża powinna być urozmaicona (podawanie tylko suchych gotowych granulek może powodować zablokowanie i perforację jelita oraz doprowadzić do śmierci jeżyka) – ważne jest wprowadzenie do diety owoców, warzyw, gotowanego mięsa czy owadów karmowych.
Podajemy gotowane (bez soli!) mięso, ryby (np. łosoś, dorsz – filetowane), jajka oraz warzywa czy owoce (gotowane lub surowe, cienko starte). Owady karmowe, które najczęściej podaje się jeżom to mączniki, drewnojady, świerszcze. Ich ilość w diecie powinna być ograniczona (otyłość).
Jeże nie powinny być karmione: orzechami, awokado, cebulą, czosnkiem, selerem, winogronami, suszonymi owocami, czekoladą, owocami cytrusowymi, mlekiem ( produkty mleczne), wieprzowiną. Nie podajemy żadnych owadów i dżdżownic złapanych w naturze. Jeż powinien mieć stały dostęp do wody, najlepiej wody źródlanej.
Pozostałe informacje
Łacińska nazwa tego gatunku to Atelerix albiventris.
Jest to mały ssak z rodziny jeżowatych w naturze zamieszkujący tereny w Afryce.
Najprawdopodobniej forma hodowlana to hybryda 2 gatunków, Jeża Białobrzuchego i Jeża Algierskiego.
Jeż pigmejski jest głównie owadożercą, nie pogardzi jednak innymi przekąskami takimi jak małe ssaki, węże (duża odporność na jady) płazy, małe ptaki oraz jaja. W skład diety wchodzi również wiele różnych rodzajów owoców i warzyw. Trzymając go w domu musimy mieć to na uwadze i w miarę możliwości urozmaicać ich dietę.
Jeż w naturze dożywa około 3 lat, w hodowli jego życie znacznie się wydłuża. Przeciętnie jest to około 5-6 lat.
Jeżyk ma kształt przypominający kroplę wody. Grzbiet ciała pokrywają ostre kolce, może być ich nawet około 5-7 tysięcy.